diumenge, 23 de setembre del 2012

PASSEJADA A LES ESCLETXES DEL PAPIOL 23_09_12

Les Escletxes del Papiol són unes esquerdes naturals de certa espectacularitat situades a la serra de Collserola.

Obertes en un massís rocós mesozoic, han estat produïdes per l'assentament de la roca damunt d’un terreny argilós i estovat per filtracions naturals.



El turó de les escletxes és un paquet calcari d’uns 20 metres de potència notablement esquerdat. Aquesta fragmentació reticular deixa uns passadissos transitables entre els diferents “blocs”.


Són calcàries esculloses amb nombrosos fòssils d’ostrèids, gasteròpodes, eriçons marins, etc. i ens indiquen que els seu dipòsit es produí en condicions climàtiques tropicals. Tot el conjunt reposa sobre materials argilosos continentals d’edat també miocena.


Evidentment les escletxes són el resultat del lliscament dels blocs calcaris fracturats sobre el materials més plàstics del seu basament.


Enllaç Geozona 338 Les Escletxes del Papiol: http://www20.gencat.cat/docs/dmah/Home/Ambits%20dactuacio/Medi%20natural/Sistemes%20dinformacio/Inventari%20despais%20dinteres%20geologic/Consulta%20de%20les%20fitxes%20descriptives%20dels%20EIG/documentos/338_descrip.pdf


Així ho han viscut la Cristina Alcácer- Òmnium Cultural:

Un cop més descobrim que ben aprop nostre tenim racons màgics per explorar.

Aquesta vegada hem passejat entre Les Escletxes, unes esquerdes naturals situades al municipi de El Papiol, on a part de gaudir d'aquest fantàstic indret, també hem gaudit de les vistes panoràmiques tot pujant a un petit monticle.

Es tracta de calcàries esculloses on hi podem trobar diferents fòssils.

Aquest paratge pintoresc consta de tres escletxes de diferent volum, generades pel lliscament de blocs de calcaries sobre els materials més plàstics; un lloc emblemàtic de l'espeleologia catalana i objecte de multitud d'estudis.

Una experiència interessant i divertida, t'apuntes a seguir descobrint el que tenim al costat?

Programa Quedem? de Cohesió Social mirant el nostre entorn amb uns altres ulls.


Correu:  quedemsantcugat@omnium.cat