dijous, 10 de maig del 2012

RECULLS DE LA HISTORIA DE VALLDOREIX

Aqualonga


Aquest topònim és el d’un antic terme medieval que formaria part de l’actual terme de Sant Cugat del Vallès.

El seu significat seria el de riu gran o llarg i el trobem també en altres llocs romanitzats com Andalusia, Astúries o Galícia (Espanya), Còrsega (França), La Campània o La Lombardia (Itàlia), o Viana do Castelo (Portugal).El terme d’Aqualonga estava situat entre la Serra de Collserola i el Vallès i pertanyia al comtat de Barcelona. És un dels termes més grans al voltant de la ciutat comtal entre els segles X i XIII. Els seus límits estan definits a l’acta de consagració i dotació de Sant Cebrià d’Aqualonga o d’Aiguallarga, de l’any 1047.

Dins la descripció dels seus límits podem identificar alguns elements de l’orografia o la hidrografia: Serra d’en Vell (Serra de Sunla), la riera d’Aqualonga, Coll Blau - Turó del Soldat (coma Albedone), riera de Vallvidrera, la serra de Can Julià (serra de Colmadella), Matrone (Puigmadrona), o el Turó de Can Calopa (Podio de Brica).

La primera menció d’Aqualonga com a terme és del tercer quart del segle X. Per referir-se a aquest terme també trobem altres formes: vall, vila, lloc i castell. La denominació d’Aqualonga també fa referència a un riu, que encara avui dia conserva el topònim.

Aqualonga estava format per llocs més petits: Valldoreix, Canals, Llaceres, Cercedol, Campanyà, Fontcalçada i Vallseca. Aquests llocs, al llarg dels segles XI i XII es van convertir en termes, fragmentant l’antic terme.

A l’actualitat el record d’Aqualonga queda en el nom d’un torrent, en el d’un barri de Valldoreix, en alguna empresa i en els llibres d’història.


Juanjo Cortés Historiador Valldoreixenc